Wat mag u van uw nieuwe heup verwachten
Hoe bepaal je het resultaat van een operatie?
Met onderzoek dat:
> de juiste vragen stelt. En die zijn zowel subjectief (beleving) als objectief (anatomie)
> niet teveel vragen stelt, je wilt respons van meer dan 90% van de nieuwe heupeigenaren
Hier hebben we de laatste twee jaren hard aan gewerkt.
Eerst brengen we in kaart hoe de heup voelt vóór de operatie.
Heup artrose doet pijn, behoorlijk veel pijn: gemiddeld een 6 op een schaal van 0 -10. Bijna de helft van de mensen heeft pijn 7 of hoger op een schaal van 0 -10.
En de pijn zit eigenlijk net zozeer op de klassieke plek (liespijn) als aan de buitenzijde van de heup.
2 - 3 % van de mensen heeft eigenlijk geen pijn, maar een heup die 'het niet meer doet’ omdat hij veel te stug is geworden en bv sokken aantrekken niet meer gaat.
Bovenstaand: mensen met een artrose heup hebben behoorlijk veel pijn als ze op het spreekuur komen. Meestal zit de pijn in de lies én aan de buitenkant.
Na de operatie is de pijn snel weg, in de eerste dagen is er vooral spierpijn, en niet meer de liespijn en pijn aan de buitenzijde.
Bij meten van de pijn na 2 - 3 maanden heeft 80 - 85% van de mensen heel weinig of helemaal geen pijn meer.
En als we een jaar na de operatie nog een keer kijken naar de pijn is 94 % van de mensen helemaal of bijna helemaal ("ik voel wel 'ns wat") pijnvrij.
En hoe zit het met
Tevredenheid met een Nieuwe Heup
Tevredenheid hebben we gemeten door mensen te vragen hun heup met een cijfer van 0 - 10 te waarderen. Vóór operatie geven mensen gemiddeld een 3 aan hun heup. Dit verbetert enorm na de ingreep, na 2 -3 mnd waarderen de nieuwe eigenaren hun nieuwe heup gemiddeld een 8,4 . Een jaar na de ingreep is dit cijfer nog wat verder gestegen naar 8,8.
We leren uiteraard het meeste van mensen die niet tevreden zijn met hun heup. Als we ontevredenheid definiëren als een rapportcijfer van 6 of lager, dit zien we bij 4% van de nieuwe heupeigenaren (een 5 of lager zien we bij 2,5% ). Opvallend is dat tweederde van de mensen met een 6 of lager, klaagt over pijn aan de buitenkant van de heup.
Het moeilijke van deze pijn aan de buitenkant van de heup ('trochanterpijn') is dat die sowieso veel voorkomt bij de ervarener wordende mens. Met name bij vrouwen, circa 1 op de 4 vrouwen tussen de 50 en 70 heeft een periode met dit trochanter pijn syndroom te maken. Het man / vrouw verschil heeft o.a. te maken met anatomie verschillen tussen man en vrouw. Het heeft niet te maken met de heup operatie: één van de voordelen van de voorste benadering is dat er geen litteken wordt gemaakt over de trochanter, en dat we de spieren die een rol spelen bij trochanterpijn ongemoeid laten. Ook de technisch aspecten van het plaatsen van een nieuwe heup, bv hoe lang of breed het been precies is na de ingreep hebben geen invloed op de trochanterpijn. Wij konden die invloed in ieder geval niet vinden na het meten van Röntgenfoto's van 433 patiënten vóór en na plaatsen van een nieuwe heup.